Skip to main content

Het hoofd boven water houden bij overbelasting of te veel stress?


Waar zit de innerlijke (on)balans?
Welke driver zit aan het stuur?
Welke stoppers of lodenbroodjes trekken er onder water?


Wij hebben allemaal als kind boodschappen (nadrukkelijk opgelegd) gekregen waarin wij zijn gaan geloven. Dat noemen wij lodenbroodjes of stoppers. Dat zijn de 12 lodenbroodjes die je onder deze drenkeling ziet. Doorgaans compenseren we dat onbewust door 1 van de 5 drivers die je boven water ziet.

Wanneer de driver, “wees sterk” voornamelijk aan het stuur zit, dan is dat om één van de stoppers niet te hoeven voelen. Bijvoorbeeld “wees jezelf niet” trekt naar beneden. Tijdens te veel stress, druk van buitenaf zoals een (te) volle agenda of ingrijpende gebeurtenissen wordt deze neerwaartse kracht steeds krachtiger en nadrukkelijker. Dan gaan we de belangrijkste driver, in dit voorbeeld “wees sterk” krachtiger inzetten. Dat doen we met onze wilskracht of overleving, om het hoofd boven water te kunnen houden. Dat is vaak een onbewuste en natuurlijke reactie vanuit het patroon, anders verzuip je. Maar van wilskracht word je moe en raak je opgebrand.

Hoe zou het plaatje eruitzien als er bewustzijn en erkenning is over “dat wat zo zwaar is”? Dat aankijken en gevoelens toelaten. In dit voorbeeld “wel jezelf mag zijn”. Dan trekt dat lodenbroodje minder hard naar beneden en komt de driver “wees sterk” weer in zijn normale stand. De wilskracht of overleving zal niet meer noodzakelijk zijn.

Het eerlijk naar jezelf zijn, wel naar het gevoel (lichaam) luisteren. Wat zou je dan doen of laten? Eerder grenzen stellen misschien? Zie en voel je het verschil? Ik noem dat de stoppers/lodenbroodjes omkeren. Dit proces vraagt oefening en als je daarin bekwaam wordt, raak je minder snel uit balans, ervaar je minder stress, en is er minder kans op overbelasting of opgebrand raken.

× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday