Skip to main content

Inzetbaarheidskunde


Door onze inzetbaarheid/baan verdienen we een inkomen! En we ontwikkelen tijdens ons werk in kennis, kunde en karakter. Onze werkzaamheden worden steeds complexer en veranderen sneller, sneller en sneller. Daardoor is het ontwikkelen van onze kennis, kunde en karakter noodzakelijker geworden. Om duurzaam inzetbaar en JobFit te blijven. En voldoende inkomen te kunnen verwerven. Dit noemen wij Inzetbaarheidskunde.

Inzetbaarheid is zoiets als een verkeers-WEG waarover we rijden tijdens werk en onze loopbaan. En als deze WEG slecht wordt onderhouden, komen er hobbels, kuilen en/of flinke schade. Dan rijdt het niet zo lekker meer, moet je vaart minderen en het kan zelfs gevaarlijk worden.

Te weinig motivatie, tekort aan bijscholing, verstoring in arbeidsrelaties of overbelasting door privé situaties en ziekte, zijn zomaar wat voorbeelden van hobbels, kuilen en/of flinke schade. Op dat moment is er noodzakelijk onderhoud nodig aan de WEG.


Heb je wel eens op deze manier naar jouw WEG van werk en loopbaan gekeken?

Ik ben geneigd het heel gewoon te vinden dat de verkeers-WEG waarop ik rijd zonder hobbels, kuilen en schade is. Herken je dat ook? Dit wordt dan ook goed geregeld door de overheid.

Het grote verschil is dat onze WEG van werk en loopbaan niet (meer) door de overheid onderhouden wordt. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid geworden van werkgevers en werknemers. Waarbij de werknemer (leverancier van arbeid) eigenaar is voor het onderhoud aan zijn WEG.

Als inzetbaarheidscoach zien wij (te) vaak, dat de ziek geworden werknemer zijn werk- en loopbaan-WEG niet goed heeft onderhouden. Tijdens het herstel moet er dan ook hard aan de werk- en loopbaan-WEG gewerkt worden. Dat is dubbelop, extra zwaar! In veel gevallen had een uitval waarschijnlijk korter kunnen zijn, of zelfs voorkomen kunnen worden.

Besparing van geld en ellende!

Oh… bij mij loopt het niet zo’n vaart, hoor ik je denken.

De meeste van deze zieke werknemers dachten dat ook…

Mag ik je door deze column wakker roepen?

Interessant is nu hoe je aan jouw werk- en loopbaan-WEG kan ‘blijven werken’ terwijl deze ook in gebruik is. Blijvende AANDACHT voor jouw Inzetbaarheid!

Daar hebben wij de laatste jaren flink over nagedacht. Ten eerste over onze eigen werk loopbaan-WEG en ten tweede voor onze klanten, werknemers en werkgevers.

Wij hebben daar veel gereedschap/materiaal voor ontwikkeld die we dus zelf gebruiken, en inzetten bij onze klanten.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt voor jezelf of voor je team? Stuur een mailtje

× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday