Skip to main content

Stress is besmettelijk….


Stress is besmettelijk…


Maandagochtend bij het koffiezetapparaat… “Hoe gaat het met je?” Een stortvloed aan ballen die hoog gehouden worden vliegen om je oren en dan heeft hij ook nog een hele dag vol afspraken en een mega mailbox. “Oh ja, en die deadline voor die aanbesteding nadert ook nog.”

“Oh nee, kijk je wel uit? Goed je grenzen aangeven hé? Je manager moet hier wat aan doen. Dit kan zo niet langer. Stress is ongezond voor je! Voor je het weet heb je een burn-out…”

“Maar ik weet hoe je je voelt hoor…” En daar vliegen weer wat ballen, deadlines en achterblijvende KPI’s over en weer het koffiezetapparaat.
“Mijn manager doet hier niets aan. Ze weet toch dat dit niet te doen is. Weet je mijn vriendin die begon ook zo en nu… Ziek thuis…!”

Dus manager.. Doe iets!!

Oef. Knap staaltje stress daar bij het koffiezetapparaat. Stress als smalltalk is verbindend én… besmettelijk.

Wat kan jij doen als manager? Voer het gesprek… (komt ze weer, het ‘goede gesprek’ zeker? Yep!)

Dat begint eigenlijk bij een statement: Langdurige stress, daar doen we niet aan… Kortdurende stress kan helpend zijn in je focus en prestatie… Ja, dat is een dunne lijn. Lieve werknemer wat heb jij nodig om in flow te werken en soms even in stress te pieken en te knallen 💪?

Achor en Crum (Stanford University) hebben onderzoek gedaan naar hoeveel impact het verhaal rondom stress met je kan doen. Wat bleek is dat je perceptie op stress een grotere impact te hebben op onze gezondheid dan stress zelf.

Dus wees je bewust van welk verhaal er binnen jouw organisatie wordt verteld en de stressmindset die er rondwaait. En voer het goede gesprek over veerkracht en stress zodat je goede stress en balans kunt faciliteren.

En vooral… Hoe verhoud jij jezelf als leider tegenover stress? Welk voorbeeld geef jij….?

Heb je de ScalingUp podcast over stress en burnout al geluisterd?

× Contact? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday