Samen werken geeft ook schuring en welke afslag neem je dan?
Laat je het maar gaan………., in een afglijdende schaal van vertrouwen naar wantrouwen? Of start je direct het ‘goede gesprek’ en investeer je in je (werk) relatie?
Conflicten gaan over gedrag, emoties, belangen, normen en waarden.
Wanneer bij schuring de afglijdende schaal van vertrouwen naar wantrouwen is ingezet, kun je al snel in een emotionele verstrikking terechtkomen met als gevolg een (conflict) vicieuze cirkel. Er is dan sprake van verwarring en het gaat minder of niet meer over regels, feiten en inhoud.
Deze afglijdende schaal kun je beïnvloeden, onafhankelijk van je rol, door het ‘goede gesprek’ aan te gaan. Hiermee zet je een krachtenveld inwerking waardoor de ander de gelegenheid krijgt om zijn of haar gezonde positie weer in te nemen.
Het aangaan van het ‘goede gesprek’ gaat niet vanzelf en begint meestal met “je eigen gelijk” eerst te parkeren, dit is een keuze (intentie). Intentie = keuze = pijngrens = leermoment = nieuw gedrag.
Regelmatig mag ik in conflictsituaties een rol hebben. Doordat ik als derde persoon, toehoorder en gespreksleider erbij ben wordt deze vicieuze cirkel al op een natuurlijke wijze doorbroken wat een opening geeft om constructief met elkaar te spreken.
Voor mij is het een emotioneel avontuur om deze gesprekken te mogen begeleiden. De uitkomst is meestal onvoorspelbaar omdat dat afhankelijk is van de emotionele schade, herstelbereidheid en leerbereidheid van betrokkenen.
Dit proces kan voor betrokkenen een pijnlijk einde van een werkrelatie zijn. De houdbaarheidsdatum van de werkrelatie is dan voorbij. Maar het kan ook een emotionele verrijking zijn om volgende conflicten te kunnen voorkomen.
Intenties gaan vooraf aan gedrag! Welke afslag neem jij voortaan?
Laten we onze wereld een beetje mooier kleuren.